Als Trainer MindfulKids vind ik het enorm belangrijk dat wij kinderen blijven aanspreken op hun belevingswereld.

We leven in een tijd waarin onze aandacht voortdurend wordt opgeëist door de buitenwereld. Overvolle agenda’s, informatiestromen uit binnen- en buitenland en voortdurend beschikbaar moeten zijn via social media zijn daar het resultaat van. Zo lijken we het met zijn allen steeds drukker te krijgen.

Opleiding Trainer MindfulKids

Op 19 juli 2018 behaalde ik mijn certificaat voor de opleiding Trainer MindfulKids aan het centrum voor Mindfulness in Amsterdam. Na jarenlang les te hebben gegeven aan kinderen merkte ik dat er tekortkomingen waren in hoe kinderen omgaan met situaties in het dagelijks leven die spannend of uitdagend zijn. Zo kan er prestatiedruk gevoeld worden voor toetsen op school of, zoals in mijn vakgebied gebeurt, kan stress voor een optreden het plezier van muziek maken wegnemen.

De training zag ik als een mooie aanvulling op mijn manier van lesgeven om dáár waar het spannend wordt in te zoomen op de signalen van stress. In plaats van ervoor weg te lopen leer je de gevoelens van ongemak in je lijf op te merken en te benoemen.
Daardoor wordt het niet minder spannend maar kan je er wel beter mee omgaan.

In de jaren dat ik lesgeef ben ik steeds duidelijker gaan inzien hoe belangrijk muziekonderwijs voor kinderen is. Als Trainer MindfulKids vind ik het enorm belangrijk dat wij kinderen blijven aanspreken op hun belevingswereld.  Fantasie, inlevings- en voorstellingsvermogen zijn de schatten die verborgen liggen in de binnenwereld.

MindfulKids in het Basisonderwijs!

MindfulKids is een aandachtstraining voor kinderen bestaande uit een programma van 12 wekelijkse lessen van een half uur. Deze lessen worden gegeven in het basisonderwijs vanaf groep 5 tot en met groep 8. Door verschillende aandachtsoefeningen leren de kinderen hun aandacht te trainen waardoor ze meer opmerkzaam in het hier en nu kunnen blijven.

Daardoor ontstaat er meer ruimte binnen zichzelf waardoor men een keuze kan maken hoe te reageren tijdens spannende, lastige en stressvolle situaties. Zo is er bijvoorbeeld een verschil tussen ‘ik ben boos’ en ‘ik voel dat ik boos ben’.  Deze vaardigheden zijn belangrijk om in te zetten op momenten dat het leven ons voor uitdagingen stelt.